English

Belvárosi Hotel

 

A Paulay Ede utca 52. ingatlan jobb oldali szomszédja egy különleges,Budapest egyik legszebb műemléki épülete, az Andrássy út ékköve. Petschacher Gusztáv 1882-ben tervezte a Fővárosi Casino épület Részvénytársaság tulajdonába került ingatlanon a háromszintes neo-reneszánsz épületet, a Párizsi Nagyáruházat .Később 1958-ban Divatcsarnokká nevezték át az épületet.
http://www.rruk.co.uk

Az eklektikus bérházat a háborúban találat érte, tetőszerkezete elpusztult, amit a mai napig nem pótoltak. Belső, udvari traktusaiban durva,  adhoc átalakítások,bontások,bővítések eredményei látszanak. Az eredeti, finom vakolatarchitekturát  a többszöri homlokzati felújítások során   eltűntették ,silányan leegyszerűsítették.

A koncepcióterv hotel megvalósításának lehetőségét vizsgálja az utcai szárnyon 4 új emeleti és tetőtéri szint raépítésével.A ráépítéssel nyert bővítmény nagyméretű üvegezett homlokzati elemekkel nyílik meg az utca felé .

A vizsgálati terv nem valósult meg, az eklektikus épület gazdát cserélt, majd műemléki védettsége ellenére a kerületi főépítész iroda jóváhagyásával bontásra ítéltetett.

 

 

Madártávlati kép,jobbra a Divatcsarnok épülete

Paulay utca főhomlokzat a négy szintes ráépítéssel.

Tervező: Vincze László DLA
Építész munkatárs Lőcsei Vera
Tervezés: 2016